Enig resultaat

Grangeneuve-Cellar

Domainde de Grangeneuve Logo
Henri Bour

Henri Bour, de oprichter van Domaine Grangeneuve, kwam uit een familie van Franse wijnmakers die in Algerije waren neergestreken.  wijnmakers in Algerien. Na de onafhankelijkheid van Algerije keerde hij en zijn vrouw Odette terug naar Frankrijk. Toen zij in 1964 het domein in Côteaux de Tricastin - sinds 2010 Grignan les Adhémar genaamd - kochten, was er in de wijde omgeving geen druivenstok te bekennen. Er groeiden alleen maar eikenbomen en graan. De wens wijn te blijven maken was groot en daarom plantte het echtpaar Rhône-druiven. Het gebied bleek uitermate geschikt voor wijnbouw! En in tegenstelling tot veel andere druivenboeren in de Rhône, besloot de familie Bour zelf wijn te gaan maken.

Het domein wordt sinds 1980 geleid door Henri Jr. en onder zijn leiding groeide het domein tot een van de meest gewaardeerde van de streek. Het domein strekt zich uit over 65 hectare waarop typische Rhône-druiven zoals grenache noir en blanc, syrah en viognier staan aangeplant. De wijnen van Domaine de Grangeneueve zijn modern, puur en karaktervol en hebben een ontzettende goede prijs-kwaliteitsverhouding.

Hoewel de meeste druiven in de omgeving naar de plaatselijke coöperaties gaan, maakt de familie Bour zijn wijnen in eigen beheer. Inmiddels telt het domein bijna 70 hectare kalk- en kleihoudende kiezelgrond beplant met verschillende stokken met een gemiddelde leeftijd van dertig  jaar. De nadruk ligt op het maken van rode wijn; slechts vier hectare zijn beplant met witte variëteiten. Enkele jaren geleden werd viognier geënt op oude wortelstokken van cinsault, in een bodem van vulkanisch gesteente, kalk en zand. Deze ‘nieuwe’ wijngaarden werpen inmiddels hun vruchten af en de resultaten zijn zelfs zo goed, dat Henri Bour er een witte monocépage van maakt. Aangezien 100% viognier voor een AC Tricastin niet toegestaan is, omzeilt Henri de regels door niets over druivenrassen op het etiket te vermelden.