Toont alle 5 resultaten

Vincent-Ricard-Vineyard-large
Vincent-Ricard-Vineyard

Vincent Ricard was "one of the bright young stars of eastern Touraine" toen hij in 2004 het wijnbedrijf van zijn vader over nam. Hij was toen 27 jaar, maar al wel met een rijke ervaring. Zo werkte hij bij Phillipe Alliet in Chinon en de beroemde François Chidaine in Montlouis. Het eerste dat Vincent deed, toen hij aantrad was de overstap maken naar biologische wijnbouw en de rendementen beperken. Sinds 2015 is het domein biologisch gecertificeerd.

Vincent wordt ook wel een maverick genoemd. Hij is super creatief en wars van conventies. Zijn wijnen zijn dan ook niet altijd conform de regels van de appellation Touraine. Zo maakt Ricard een prachtige rode wijn van Cot (Malbec). De eerste jaargang was zo ontzagwekkend met veel structuur dat de lokale wijnautoriteiten weigerden de wijn de appellation-status te geven. "Niet typisch voor de regio". Deze Touraine wijn was in hun ogen te uitgesproken. Vincent besloot daarop de wijn de gemene kleine rode, Le Vilain P'tit Rouge. Overigens, de kwaliteit van al zijn wijnen is onberispelijk.

De Sauvignon Blanc's van Ricard zijn rijk uitgevoerde wijnen, met een maximale opbrengst van 45hl. per hectare. Er wordt op dit domein met de hand geplukt. De vergisting duurt 3 weken, op een zeer lage temperatuur waarbij 100% op inox vaten vergist. Daarna rijpt 20% van de wijn enkele maanden op oude eikenvaten van 400 liter.  En dat levert echt spannende wijnen op. Daarom is dit een domein om te blijven volgen.