Toont alle 2 resultaten

Champalou-Vouvray-Logo
Champalou Vouvray famille
Champalou-Viticulture-Budding-Chenin

Zoals met vele bedrijven waar wij mee werken is ook Champalou een familiedomein. Catherine Champalou maakt deel uit van de 12e generatie wijnbouwers in Vouvray en Didier van de 6e in Poitou! Behoorlijk wat familiare ervaring dus. Nu is de 13e generatie aangetreden, dochter Celine maakt tegenwoordig de wijnen op dit domein.

Geschiedenis

Het bedrijf werd in 1984 opgericht met een 1/2 hectare grond. Momenteel wordt er 25 hectare bewerkt volgens de methode van de duurzame wijnbouw (Terra Vitis). De aanplant is hier uitsluitend Chenin. Daar maken ze alle denkbare stijlen Chenin van, waarbij de klasse van Vouvray altijd goed naar voren komt. 

Catherine en Didier Champalou hebben hun domein altijd geleid op een manier die in de toenmalige appellation ongebruikelijk was. Zij wilden de eigenheid van elk terroir tot uitdrukking laten komen in een speciale cuvée. Ze deden dit bovendien met stille wijn (80%) terwijl mousserende wijnen toen de hoofdmoot (75%) van de AOC vormde. Bovendien besloten ze hun hele productie zelf te bottelen en rechtstreeks te verkopen. Toentertijd was dat zeer ongewoon. Ook hebben Catherine en Didier, ver voor de ecologische beweging, het werk in de wijngaard op de eerste plaats gezet met respect voor het milieu en duurzaamheid als basis voor een goede wijn.

Tegenwoordig

Huidig wijnmaakster Céline is goed geschoold aan haar taak begonnen. In 2003 vertrok ze met een diploma wijnbouw en oenologie op zak, om overal in de wereld ervaring op te doen. Deze wereldreis bracht haar naar Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, Canada, waaronder van de wijngaarden van de Okanagan Valley in Brits-Columbia, de Médoc, Corsica en tenslotte de Languedoc-Roussillon.

Met deze verrijkende ervaringen en kennis van de verschillende werelden van de wijn op zak, heeft Celine gekozen voor een toekomst als onafhankelijke Chenin wijnmaker! Dus nu is ze terug in Vouvray. Céline is een gedreven persoonlijkheid en uitmuntende wijnmaakster. 

Catherine, Didier en Céline werken met een gemeenschappelijke dynamiek. Ze. willen de boerentraditie van het wijnmakersvak in ere houden en tegelijk vertrouwen op technische vooruitgang. Dit stelt hen in staat de natuur, de wijnstok, de wijn en de mens beter te respecteren. En daarbij willen ze vooral plezier tschenken aan de mensen die hun flessen openen!