Wijn bij Pasta met Tomatensaus

Ben je wel eens op zoek naar de beste wijn bij pasta met tomatensaus. En weet je dan niet altijd wat te kiezen? De belangrijkste tip is de wijn te kiezen bij de saus. Pasta op zich heeft niet zo veel effect op de combinatie. Omdat het hier om een Italiaans gerecht gaat, geef ik alleen Italiaanse adviezen. Maar wijnen met gelijke stijl uit andere gebieden werken vast ook. (the proof of the pudding, is in the tasting)

Welke wijn bij pasta met tomatensaus?

Tomatensaus heeft van zichzelf behoorlijk wat zuur en smaak. Je bent dus op zoek naar een wijn die voldoende fruit heeft en gedragen wordt door zuren. Bij een pasta met pure tomatensaus, Pasta al Pomodoro past iets anders dan bij een stevige lasagne. Bij zo’n eenvoudige saus van tomaat, misschien wat ui en basilicum kun je een wijn met teveel tannines beter vermijden en zijn juist veel witte wijnen een geschikte match, zoals Verdicchio of Soave. 

Maar naast deze simpele saus, zijn zo veel verschillende sausen met tomaat voor bij pasta. Een klassieke ragú bevat ook vlees. Amatriciana bevat naast tomaat ook spek (guanciale), Puttanesca is weer helemaal vegetarisch, maar deze saus smaakt weer hartig en rijp. Kortom, iedere pasta met rode saus heeft een aantal ingrediënten om rekening mee te houden.

Pasta al Pomodoro en witte wijn

een simpele saus vraagt om niet te complexe wijn. Jeugdig, iets fruitig en voldoende zuren. Lugana, Rossese of een Pinot Grigio. Maar pas dan wel weer op met de hoeveelheid kaas. Zijn de tomaten ingekookt, dan werkt licht rood, zoals een  Dolcetto uit Piëmonte, Beaujolais of een eenvoudige rode Toscaan ook prima.

Pasta Puttanesca en wijn alternatieven

Dit is een wat hartiger versie van Al Pomodoro. De saus wordt meestal gemaakt van verse, rijpe tomaten, maar kan ook met een goed blik tomaten gemaakt worden. Daarnaast gaan er kappertjes in, wat olijven en oregano. Het effect is een saus met meer Umami en een wat rijper smaaktype. De wijn kan nog steeds wit zijn, maar dan wel voller, bijvoorbeeld een chardonnay uit Toscane. Maar ook weer lichte rode wijn met mooie zuren en lichte tannines. Zelfs Primitivo werkt, als die niet te veel zon doorstooft is. 

Pasta Amatriciana en rode wijn

Deze saus bevat naast ingekookte tomaten ook spek, en als je het klassiek wil doen guanciale, gerookt spek van de wang van het varken. Je kunt je wel voorstellen dat dit gerecht hartig is en ook vraag om wat meer body bij de begeleidende wijn. Probeer eens Barbera of Montepulciano d’Abruzzo. 

Chianti bij Pasta Ragú, (Bolognese of meat balls)

Nu wordt de smaak complexer, voller en rijper. De wijnen van Amatriciana werken ook nog wel, maar een eenvoudige Nebbiolo, goede Chianti of stevige Primitivo zijn betere begeleiders. Deze schaal pasta met gehaktballen in tomatensaus aten we door de week en daar dronken wij de Granbruno, de Instapper van Castello di Radda  bj. Dit is een wijn op basis van druiven van jonge stokken Sangiovese en Merlot. Als je een stapje hoger wil drinken is de Chianti van dit huis ook heerlijk.

Heb je erg veel uit de kast gehaald om de perfecte ragú te maken of heb je een gebakken pasta als lasagne, kies dan voor nog complexere wijn als Chianti Classico Riserva, Nebbiolo of misschien zelfs een SuperTuscan.

Kortom, heb je een wijn waar je pasta bij tomatensaus bij wil eten. Kies dan een saus die hetzelfde karakter heeft als de wijn. 

Pasta Tomatensaus

Ingrediënten

voor 10 personen:

  • 2 uien, fijn gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, fijn gesnipperd
  • 3 bospeentjes, gesnipperd
  • 2 stengels bleekselderij, gesnipperd
  • 1 steranijs
  • 6 plakken ontbijt spek, gesnipperd
  • 4 el olijfolie
  • 1,5 kg half-om-half gehakt (of alleen rund)
  • 2 glazen rode wijn (die je er ook bij zou wil drinken)
  • 2kg goede gepelde tomaten uit blik (San Marzano), even doormidden snijden in het blik
  • 3 takjes verse rozemarijn
  • 2 blaadjes (verse) laurier

Bereiding

  1. Verwarm een grote pan op middelhoog vuur. Doe de olie in de pan en voeg het spek toe. Zet even aan en voeg dan alle fijngesneden groente en de steranijs toe.
  2. Bak dit heel zachtjes voor 15-30 minuten op laag vuur. Niet te veel laten kleuren.
  3. Draai het vuur nu weer naar middelhoog en voeg beetje bij beetje het gehakt toe en rul dat goed met een pollepel. Bak 10 minuten.
  4. Voeg de wijn toe en laat even verdampen (3 minuten).
  5. Nu kan de rozemarijn en laurier er in, gevolgd door de tomaten en een blik water. Kruid nu ook al een beetje met peper en zout.
  6. Breng het geheel aan de kook en laat met de deksel iets van de pan 1½ uur stoven. Haal dan de deksel van de pan en laat inkoken tot de gewenste dikte.
  7. Kook ondertussen de pasta van jouw voorkeur (100gr per persoon) in ruim kokend water.
  8. Snipper ook nog wat basilicum en peterselie en meng dat vlak voor het serveren door de saus.
  9. Drink er goede Chianti bij.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.