Wijn bij Kaasfondue

Wijn bij Kaasfondue

Kaasfondue en wijn zijn een ‘match made in heaven’. Nou ja, dan ga ik er wel vanuit dat God ook van kaas houdt. Maar er zijn weinig combinaties die elkaar zo goed kunnen aanvullen. Laten we meteen met het belangrijkste advies beginnen. De meest geschikte wijn bij kaasfondue is dezelfde wijn als je gebruikt om de fondue te maken. Zijn dan alle wijnen geschikt voor bij kaasfondue? Zeker niet. Gebruik witte wijn en bij voorkeur met relatief veel zuren. Die snijden als het ware door het vet van de kaas heen.

Welke witte wijn bij kaasfondue?

Als je bovenstaand advies direct opvolgt, dan zijn veel wijnen geschikt. Ik zelf ga altijd voor aromatische witte wijn zonder houtrijping. De rokerige tonen in houtgerijpte wijn kunnen namelijk gaan overheersen en vermoeien. Maar daarna heb je veel opties. En hangt het ook nog van de gebruikte kazen af. Voor mij is een klassieke bereiding de Zwitserse met Gruyère, Emmentaler en Appenzeller. Dit levert een smaakvolle, iets pittige, en heel romige fondue op.

Zwitsers drinken daar overigens vaak thee bij, maar als ze aan de wijn gaan, dan is het meestal Fendant du Valais. Fendant is een witte wijn uit Wallis gemaakt van Chasselas. Kaasfondue heeft een matig fris smaaktype en een filmend mondgevoel. Hou daar met je eigen wijnkeuze rekening mee én dat kaasfondue nogal zwaar op de maag kan liggen. Gebruik daarom wijnen die het vettig aankunnen.

Ik adviseer daar het liefst een witte wijn bij uit Rheinhessen, een witte blend van Binz+Bratt met Riesling en Gewurztraminer. De Riesling geeft voldoende frisheid (kaas heeft door het melkzuur een fris smaaktype) en de Gewurztraminer een extra aromatische toevoeging en wat filmends.

Andere opties zijn een chardonnay uit de Mâconnais, een subgebied van de Bourgogne met een wat frisser wijnstijl, Vooral de Mâcon Villages Vieilles Vignes van Versailles past goed.

Tenslotte wil ik proberen je eens te verleiden tot een mousserende wijn bij de kaasfondue. Zeker een goede Crémant d’Alsace of champagne passen uitstekend.

Wijn bij Kaasfondue met andere Kazen

Maak je de fondue met andere kazen, dan passen er ook andere wijnen bij. Een fondue met blauwe kaas geeft ook een zoutere smaak. Dan heeft het zin om ook een vollere wijn te kiezen, soms zelf met wat restsuiker. Een Gewurztraminer uit de Alsace bijvoorbeeld. Een kaasfondue met extra belegen Boeren Goudse (de lekkerste vind je hier) krijg een wat pittigere variant. Daar zou ik dan weer een wat vettere chardonnay bij schenken. Overigens nog steeds zonder houtrijping. Maak je je kaasfondue met harde geitenkazen, dan is een sauvignon blanc weer een goede optie. Geitenkaas heeft een frisser smaaktype dan koekaas en is ook wat minder filmend. Mooie Sauvignon’s komen uit de Loire in Frankrijk, bijvoorbeeld Sancerre of een Sauvignon Touraine.

Kaasfondue met Charcuterie

Als je kaasfondue combineert met wat charcuterie en wat pickles als ingelegde uitjes en augurken, dan zou je ook voor een lichte rode wijn kunnen kiezen. Probeer dan eens de fruitige en speelse Dolcetto d’Alba van Cascina Amalia. Die doet het uitstekende bij deze combinatie. Onder de aanbevolen wijnen vind je het recept van de kaasfondue van de foto.

Kaasfondue

Ingrediënten

voor 4 personen:

  • 2 stokbroden
  • 1 Knoflookteen, gehalveerd
  • 300g Gruyère
  • 200g Emmentaler
  • 100g Appenzeller
  • 3 dl witte wijn
  • 1 el maizena
  • 1 el kirsch
  • nootmuskaat en peper

Bereiding

  1. Brood in stukjes snijden.
  2. Kaas grof raspen.
  3. De fonduepan insmeren met de knoflookteen.
  4. De wijn toevoegen en aan de kook brengen.
  5. Handje geraspte kaas toevoegen en doorroeren tot gesmolten.
  6. Ga zo door tot de kaas op is.
  7. Roer de maizena met de kirsch tot een papje en voeg indien nodig klein beetje wijn toe.
  8. Voeg toe aan de pan en breng heel kort aan de kook totdat de fondue mooi gebonden is.
  9. Breng op smaak met peper en geraspte nootmuskaat.
  10. Eet smakelijk!

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.