Wijnhandel De Bergse Cave

De Bergse Cave is de wijnhandel van Unico Wilkens, geboren in het uitstekende Bordeauxjaar 1975. De naam van het bedrijf is afkomstig van het prachtige wijnwinkeltje op de Kerkstraat in Hillegersberg dat hij in 2011 van Jos Pruijmboom overnam. Voor Unico draait wijn drinken vooral om drinken bij eten; aan tafel met lekkere gerechten, een kaas- of borrelplank, maar uiteraard ook wel eens op zichzelf. In de winkel stonden bij iedere wijn ook suggesties voor gerechten en bij de wijnabonnementen zat een uitgebreide beschrijving met bijpassende recepten. Sinds de winkel dicht is heet de wijnhandel De Cave – Hillegersberg. De Cave is dus niet meer te bezoeken, maar een afspraak maken voor bezorging of advies kan nog steeds.

Het ontstaan van de passie voor wijnspijs 

Tijdens zijn studie Kunst- en Cultuurwetenschappen begon hij een klein cateringbedrijf voor feesten en partijtjes. Dit startte Unico vanuit een liefde voor koken en een ondernemende mindset. Hij kookte voor kleine tot grote groepen vanwege een liefde voor eten. Later werkte hij ook in de keuken bij het voormalige Vos&Wijck en later Mme. Maigret. Inmiddels is koken een uit de hand gelopen hobby op serieus niveau.

In 2001 stapte hij in de wijn bij Wijnhandel van Otterloo aan de Benthuizerstraat.Hier werd hij gegrepen door de wijn en uiteraard ook door wijn & spijscombinaties. In de Bergse Cave kookte hij toen al met vrienden en zochten ze naar de lekkerste wijnen bij hun creaties. Hier ontstond een onvoorwaardelijke liefde en passie voor wijn. Dit zorgde er uiteindelijk ook voor dat het niet alleen om een van de twee draaide maar werd het een set. Later werkte hij nog voor Wijnkoperij de Gouden Ton, Résidence Wijnen en Okhuysen in Haarlem. 

Unico volgde de Diploma Course van de WSET in Londen en deed ervaring op met oogsten in Bordeaux (2002) en diverse bezoeken aan wijnmakers in vele landen van Europa. Nieuw-Zeeland staat bovenaan de wensenlijst van te bezoeken wijnlanden.