Weingut-Neiss-Axel
Duitsland - Pfalz

In het uiterste noorden van de Weinstrasse in de Pfalz ligt het wijnbedrijf van Axel Neiss. In 1959 nam zijn vader Ludi Neiss het boerenbedrijf van zijn ouders over. Toen was dit een gemengd bedrijf met vee, akkerbouw en fruitteelt. In de jaren '70 schakelde Ludi en zijn vrouw over op de teelt van druiven en de productie van wijn. Nadat zoon Axel in 1997 zijn oenologie opleiding in Geisenheim had afgerond, nam hij het stokje weer over. Weingut Neiss hoort nu bij de top in de Pfalz.

Axel bracht dan ook fundamentele verbeteringen aan; hij koos uitmuntende wijngaarden in de Pfalz Hij experimenteerde met nieuwe druiven- variëteiten en past de modernste technieken in wijngaard en wijnkelder toe. Uit zijn kelder komen alleen bijzondere en zuivere wijnen waarmee hij geregeld wordt bekroond.

Dat succes komt niet geheel uit de lucht vallen. Het terroir van Kindenheim en Bockenheim, hoog boven de vlakte van het Rijnland, zorgt voor een "Cool Climate". Zo'n klimaat is waar tegenwoordig iedere wijnmaker naar op zoek is. Alex profiteert optimaal van de opwarming van de aarde en zijn wijngaarden zijn er voorlopig beter door geworden. Overdag voldoende zon en warmte, terwijl de nachten koel zijn.

Bijzonder is bijvoorbeeld dat Syrah hier inmiddels rijp wordt. Wel met een langer rijpingsseizoen, maar de weersomstandigheden maken het mogelijk nog in oktober te oogsten. Met een lang groeiseizoen ontstaan ook expressieve wijnen. Bovendien profiteert Alex van een grote hoeveelheid oude wijnstokken. Een groot deel is meer dan 40 jaar oud en zijn in de jaren '70 aangeplant door Neiss senior. En dat proef je in de kwaliteit van de wijn.